Selectează o Pagină

Primisem mai demult o lentilă de la un amic, o Volna-3 făcută de ucrainieni la Zavod Ar­se­nal, ciob care era împuțit pînă peste cap și în plus mai avea și ciupercă pe interiorul primei lentile. De mult mi-a trecut prin cap că ar fi bine să îl desfac și să îl curăț însă, din varii motive, nu am facut-o pînă aseară.

După ce mi-am petrecut mai bine de jumate de oră căutînd o șurubelniță mai subțirică și altă jumătate de oră încercînd să-mi dau seama cum naiba se desface capacul frontal (de ținut minte: dacă nu are nici șuruburi și nici găurele diametral opuse se folosește, de preferat, mousepadu vechi care nu alunecă deloc) îmi cam pierise cheful de curățat lentile însă am strîns din dinți și din șurubelniță și am continuat să scot șurubelele. Foarte mici și mărunte și prost făcute: două dintre ele au crăpat în două cînd am încercat să le învîrt puțin, drept pentru care mi-am bagat piciorul în filet și am apelat direct la patent.

În două ore am desfăcut fiecare bucățică din lentilă și am așezat-o frumos și artistic pe birou. După care m-am uitat la un film. Și dup-aia m-am culcat.

Și bine am făcut pentru că dimineața m-am trezit cu minunata idee să nu mai montez diafragma pentru că oricum o foloseam numai deschisă. Ba chiar a trebuit să demontez de cîteva ori lentila din burduf și să o deschid personal, pentru că se închisese singurică.

Am curățat frumos toată mizeria din înăuntru cu niște soluție pentru gumă de mestecat lipită pe covoare, am spalat încet și delicat fiecare ciob în parte cu apă și săpun. Ciuperca s-a dus imediat cu altă soluție de curățat pe bază de amoniac. Care a lăsat pe lentilă un fel de mîzgă albicioasă. Pe care am curățat-o cu soluție pentru ochelari.

Am rămas cu cinci sticle curate lună. Și am început să o caut pe a șasea, că așa știam eu, că Volna are 6 lentile. N-am găsit însă nici o lentilă extra. De ce? Pentru că Volna are într-adevăr șase lentile însă în cinci grupuri: două dintre ele sînt lipite. Și după aia am început să fac combinații, că nu mi-am notat în ce ordine le scosesem, nici pe lentile nici pe distanțiatoare.

Și am tot permutat pînă am găsit pe net o diagramă din care m-am prins cum se pun lentilele.

Mă rog, le-am montat în cele din urmă, am astupat cu bandă izolatoare găurile care rămăseseră de la diafragmă, am prins suruburile care mi s-au părut mie importante și m-am apucat de pozat pacagalu Irinei.

Volna f2.8

Helios 44M f2

Nikkor 50mm f1.8