Selectează o Pagină

Dacă tot am niște bani strînși de pe la nunți/botezuri și alte cumetrii, am zis să-mi cumpăr un cis, că prea țin printeru închis de multișor din lipsă acută de cerneală. Deci avem așa:

 1. PermaJet Eco-Flo vine cu cerneală K-Chrome de care nu am auzit pînă acum şi nici nu am găsit vreo referinţă despre ea.
  Ce îmi place e că vine cu 9 cerneluri, atît matte cît și glossy black. Ce nu îmi place e că vine cu siringi adică trebuie să fac eu emanuela cu umplutu tuburilor cu cerneală.
  Unii spun că ar avea un gloss differential mult mai pronunțat decît K3.
  Preț: £275.95 + £0 (așa zice pe site, că m-aș încadra la free shipping însă le-am trimis un email să confirme; momentan așteptăm răspunsul). Sticluţe de 60ml, preţ pentru refill (125ml de data asta) £25 per cerneală sau £225 pentru tot setul.
 2. Cheap INK vine cu cerneală UV (???!!!).
  Nu găsesc nici o specificaţie despre ea pe net, nici un review nici un test, nimic.
  Preţ: $119 + $30 transport. Sticluţe de 85mm, preţ pentru refill „Requested product not found. It has been renamed or removed from our store.“ Deci e clar!
 3. Inkjetfly BigFoot cu cerneluri Inkjetfly pentru color şi Image-Specialists pentru bw.
  Aceeaşi poveste cu siringile 🙁 CIS-ul în sine pare destul de rezistent şi bine făcut, adică plasticul cel puţin nu dă impresia că ar fi chiar de 2 lei. Am găsit profile din părţi însă un review începe cu următoarea propoziţie: „I had nothing but trouble since I purchased this system.“ şi încheie cu concluzia logică „Do NOT buy from inkjetfly!“
  Preţ: 180$ + 43$ transportul cu EMS. Sticluţe de 100ml, preţ pentru refill 130$ pentru tot setul.
 4. Efillink cerneală unknown da’ e pigment lol.
  Primesc un set de siringi at no extra cost! Vine cu o cutie presurizată ca să nu ţi se verse cerneala în printer. Oferă profile cotra cost. În kit mai vine un set de 9 cartuşe goale, de rezervă.
  Preţ: $498 + $35.00 transportu. Sticluţe de 8oz (cam 240ml după socotelile mele), preţ pentru refill $288 pentru un set de 9 cerneluri. Pentru un sistem gol, fără cerneală, trebuie să dau $250.
 5. MediaStreet Niagara V cu cerneala G8. Are 9 cartuşe, matte black şi glossy black fiind interschimbabile după cum vrea muşchiul hîrtiei din imprimantă. Ce e interesant e că Niagara IV este acelaşi lucru cu V numai că îi lipseşte cerneala, adică pot băga orice ink doresc.
  Tot MediaStreet vinde sticluţe de 8 oz (aproape 250ml) cu cerneală bw: 6 griuri plus un gloss optimizer. Înseamnă asta că rămîne nefolosit un cap de printare? Mă întreb pentru că nu mi-ar plăcea să mă trezesc cu el uscat şi înfundat. Pe photo.net am citit destule opinii positive despre G8. De reţinut.
  Preţ: $337.50 + $33.75. Sticluţe de 4oz (120ml), preţ refill $21.85 per cerneală per 4oz (nu uita de gloss optimizer) sau $40.95 pentru 8oz. Setul de 8 cerneluri este $327.25 per 8x8oz sau $172.25 per 8x4oz. Niagara IV (CIS fără cerneală) este $60 iar sistemul pentru schimbat matte black cu glossy black on the fly este $70.
 6. Inksupply cu cerneală K4.
  Multă lume îi laudă, cernela e gategorisită ca fiind archival, nu sînt prea multe de spus. Profile canned la download.
  De reținut că MIS oferă o găselniță interesantă pentru bw printing: înlocuiește galbenul cu light light black pe bază de carbon pur. Are profile pentru QRip.
  Preţ: $279 fie cu ebony sau photo black, fie cu universal black de 4oz. Sistemul gol, fără cerneală, este $199 iar un refill este $144 pentru 4oz sau $450 pentru 1pint (aproape jumătate de litru).
 7. Piezography s-au deșteptat în sfîrșit și oferă pentru $185 un CIS gol. Cînd e achiziționat cu un set de cerneală K7 prețul ajunge la $150. Ținînd cont că am o frumoasă experiență cu cerneala lui Jon Cone, soluția asta îmi face cu ochiul din start.
  Cerneala în sine este destul de scumpă (adică mai scumpă decît concurența), un set de 8 sticluțe de 4oz ajunge la $328 – K7 split tone, sepia pe midtonuri și neutral pe black și highlight plus un gloss optimizer. QRip știe de cerneluri piezography.
  Preț: $150 pentru cis + $328 pentru cerneală + $160 transportul adică $638. Acum îmi aduc aminte că am cumpărat anul trecut cerneală piezography de la B&H, mult mai convenabil la preț atît pentru setul de cartușe cît și ca transport și încă mi se pare foarte ciudat.

Acum lucrurile par destul de clare, singura problemă care rămîne este dacă printez numai bw sau și color pentru că în primul caz merg pe Piezography iar în cel de-al doilea pe MIS. Mai este o chestiune de gust: în cazul în care mă hotărăsc pentru bw, pe ce să merg: K7 neutral, sepia, split sau selenium? Am cerut mostre din ultimile trei.