Selectează o Pagină

În sfîtşit am terminat de compensat negativele pentru VDB, coating la două mîini pe hîrtie Fabriano Academia de 200gsm. Expunerea variază după bunul plac al soarelui şi al norilor, asta cel puţin pînă îmi vine aparatul de bronzat.

Scos direct, din negativul nemodificat

VDB original


Curba compensatoare

Curba compensatoare (click)


Tonurile liniarizate

Tonurile liniarizate


Destul de probabil că o să trebuiască să construiesc altă curvă, imediat ce bag în ecuaţie şi tonarea printurilor. Am deja de la Ciprian un set de tonare, pe albastru, făcut de Foma. La primele teste însă pînă se tonează întregul print are loc în acelaşi timp şi o albire a lui, mult prea pronunţată pentru gustul meu. Mai ales că încă nu sînt pe deplin mulţumit de densitatea „negrului“.

Să nu uit: pentru ca fixerul să nu mai aibă efect secundar de albire aşa mare, Winn recomandă 2-3g de carbonat sau bicarbonat de sodiu la litrul de soluţie.

Altă chestiune, legată tot de curve: paşii de plicare sînt după cum urmează:

 • aplicarea curbei pe pozitiv;
 • invert şi save;
 • printare negativ cu profilul vandyke. Pentru că nu m-am prins unde salvează driverul de la Epson setările, o să le înşir acilea, just in case:

  Sheet
  Ultra premium presentation matte
  Best photo
  High speed
  Print preview
  ICM Off (No color adjustment)
  Mirror image

Iniţial am vrut să bag în driverul printerului şi inversarea însă chestiunea care este este că driverul face (în mod corect totuşi) invert la toată suprafaţa rasterizată, nu numai la negativ cum îmi trebuie mie. Deşi nu e o problemă propriu-zisă, se pierde aiurea cerneală.