Selectează o Pagină

Woodburytype. Unul dintre cele mai frumoase procese de printare. Se pornește de la un substrat de albumen sau colodion pe sticlă, senzitizat cu dicromat, expus în contact cu negativul original. După developare în apă caldă, „printul“ este întărit cu piatră acră și, după ce se usucă de tot, este presat pe o bucată de plumb care devine matriță pentru printurile finale. Pe matriță se toarnă gelatină caldă amestecată cu diverși pigmenți și se presează hîrtia-suport final. Pentru că procesul a avut o viață destul de scurtă, de obicei printurile se făceau numai după ce se obținea licența de la inventatorul procesului (Walter B. Woodbury) și, drept urmare, purtau marca „Woodburytype“ tipărită imediat sub print.

The Woodburytype was the most accurate and perfect ink-reproduction process in the history of photography.
—Bill Jay

Am găsit din întîmplare o cărțulie care nu mă interesa absolut deloc dar care avea inserate 12 astfel de printuri. Zece dintre ele au fost realizate de fotografii londonezi Lock și Whitfield și celelalte două (cele în care apare Sarah Bernhardt) de către fotograful parizian Mélandri. Iacătă-le pe toate aici împreună cu pagina de titlu a cărții din care le-am desprins:

Paginile pe care au fost lipite printurile le găsiți pe flickr iar o scurtă istorie a procesului precum și modalitate de identificare a printului le puteți citi grație Getty Conservation Institute.