Selectează o Pagină

Asociația Culturală Atelierele Albe este o organizație neguvernamentală legal constituită în Romania, CIF 35182100, înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor la poziția 11/2015, în baza Încheierii nr. 20/07.08.2015, pronunțată de Judecătoria Slobozia Județul Ialomița, în dosarul nr. 3654/312/2015.

Asociația a beneficiat de programul ESRI for non-profits, ce a inclus o licență ArcGIS și cursurile „Introduction to GIS“ și „ArcGIS Essential Workflows“ organizate de ESRI România în luna aprilie. De asemenea asociația a participat și la conferința anuală ESRI Romania 2016.

În anul 2016, asociația a continuat participarea la seminariile online organizate de TechSoup România, primind Diploma de excelență — Școala digitală pentru ONG-uri. Astfel, în 2016 membrii asociației au participat la următoarele seminarii online:

  1. Proceduri de funcționare într-un ONG
  2. Activitatea economică în ONG
  3. Managementul unui proiect cu finanțare nerambursabilă
  4. Resursele umane în ONG
  5. Scrierea unei propuneri de proiect
  6. Drone2Map for Engineering and Construction
  7. Transform Conservation with Drone2Map for ArcGIS
  8. One Atlas: The Satellite Image Library

A fost reînnoit abonamentul gratuit Microsoft Office 365 Business Essential pentru încă un an de zile.

Proiectul asociației privind digitizarea și diseminarea operei fotografului Costică Acsinte a fost premiat de către Gala Societății Civile cu premiul I la secțiunea Cultură. Tot referitor la acest proiect, asociația a facilitat realizarea unei expoziții a fotografului în colaborare cu Roaba de Cultură, București, și a început colaborarea cu regizorul Radu Jude la realizarea filmului documentar „Țara moartă“, prezentat publicului ca work-in-progress la festivalul de film One World România.

Asociația a sprijinit publicarea volumului al doilea din seria Foto-Splendid, denumit „Doamne și domnițe“, la editura omonimă Atelierele Albe. Fotografiile lui Costică Acsinte au beneficiat de textele scriitoarei Ana Barton caligrafiate de Anca Ciuciulin. Volumul a fost lansat la București în septembrie și la Slobozia în decembrie 2016 în prezența scriitoarei. Tot despre proiectul Costică Acsinte a fost acordat un interviu publicației IQads ce poate fi consultat online.

Asociația Culturală Atelierele Albe a semnat un contract de parteneriat cu Google Cultural Institute în vederea utilizării platformei digitate Google Arts & Culture. De asemenea, asociația s-a înregistrat în programul Google Local Guides.

Asociația a semnat un contract de colaborare cu Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida București avînd ca obiect digitizarea și diseminarea fototecii muzeului, pentru care a fost realizată și depusă o cerere de finanțare către programul British Library Endangered Archives. Proiectul se află în faza a doua a jurizării, rezultatele fiind făcute publice la sfîrșitul lunii mai 2017.

Asociația a continuat proiectul „Oameni și pozele lor“ prin atragerea de noi colecții particulare în vederea digitizării și publicării acestora, rezultatele fiind diseminate online, pe site-ul asociației, pe Flick și pe Facebook.

Asociația Culturală Atelierele Albe a devenit membru Europeana Network Association, votînd în Europeana Elections 2016. De asemenea, asociația s-a înscris ca membru în Platforma Demos.

În vederea unei viitoare colaborări cu instituții culturale similare din Statele Unite, asociația s-a înregistrat în sistemele D&B D-U-N-S și NCAGE.

Asociația a avut în anul 2016 și inițiative ce nu s-au finalizat, respectiv:

  1. La începutul anului asociația a depus două proiecte la AFCN ce nu au primit finanțare, obținînd punctaj insuficient:
    • Memoria comunismului românesc în fotografia de presă în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Cercetare, Evidență Patrimoniu Cultural Mobil, Imaterial și Digital și
    • Promovarea fotografiei aeriene și a tehnicilor de tipărire alternative în colaborare cu Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“
  2. Proiect fotografie aeriană a podurilor de peste rîul Ialomița, Luminous Endowment
  3. Google DNI Innovation Fund
  4. Propunere colaborare digitizare 3D monumente istorice, Primaria Slobozia

În decursul anului 2016 asociația a atras sponsorizări în valoare de 3.500 lei ce au fost folosiți editarea volumului Foto-Splendid „Doamne și domnițe“ despre care am amintit anterior. Tot în acest an asociația a primit sub formă de sponsorizare un cont Flickr Pro de la Dan Burzo, Cluj precum și o imprimantă Epson Stylus Pro 3880 de la un donator ce a dorit să rămînă anonim.

Website-ul asociației a fost vizitat pe parcursul anului de către 15.243 de vizitatori (în creștere cu 280% față de nivelul anului 2015) fapt datorat și punerii în aplicare a grantului Google AdWords, fiind cheltuiți pentru reclamă online 5.406,34 USD.

Tot la capitolul statistici, proiectul Costică Acsinte a avut 36.377.867 de vizualizări pe Flickr.

Prezentul raport poate fi obținut în mod gratuit în format pdf.