Selectează o Pagină

Sînteți invitați!

Lansare de carte Colecția Costică Acsinte, Foto Splendid volumul al II-lea „Doamne și domnițe“. Joi, 20 octombrie 2016, ora 19:00 la Voilà Bistrot, str. General Constantin Budișteanu nr. 18, București.

Probabil ați aflat că pe 20 octombrie vom lansa primul titlu al editurii Atelierele Albe, și anume Foto Splendid volumul al II-lea, „Doamne și domnițe“.

Vă invit să vedem puțin altfel această carte iar spre exemplificare vom lua la întîmplare o pagină, să zicea cea cu numărul 18 (ok, nu e chiar la întîmplare, este chiar una dintre preferatele mele).

Imediat observăm că pe hîrtia albă identificăm coloncifru, o imagine și un text. Propun să lăsăm deoparte pentru moment numărul paginii și să ne concentrăm pe celelalte două elemente.

Dacă mijim ochii îndeajuns de mult, atît poza cît și textul se transformă în două pete gri. Petele le putem aproxima foarte ușor cu un program de editare (în cazul meu Adobe PS) cu funcția Blur, Average și obținem următoarea reprezentare a paginii:

Ok, dacă facem același lucru pentru fiecare pagină în parte (adică de încă 117 ori. borrrrrring!) și punem fiecare pagină una lîngă alta obținem… Vă arăt imediat ce obținem, momentan facem o pauză pentru statistici 😛

<p>Dacă măsurăm suprafețele fotografiilor și pe cele acoperite de scris, obținem următorul grafic:</p><iframe width="510" height="434" seamless frameborder="0" scrolling="no" src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dds-f_wACv7M-5lMZUWdV5PUYjdyN4DNqOX_QQBIVuI/pubchart?oid=989771062&format=interactive"></iframe><p>În cele nouă cazuri în care suprafața ocupată de text este reprezentată de un număr negativ, textul se suprapunea peste imagine și aceasta a fost singura modalitate de a nu obține aberații gen suprafața textului adunată de suprafața imaginii să dea mai mult decît întreaga suprafață a paginii.</p><p>De asemenea, se observă că sînt cîteva pagini, mai ales la început și spre sfîrșit, pe care nu avem imagni ci doar text. Acestea sînt paginile de titlu, de gardă, introducerea, postfața etc.</p>
<p>În următorul grafic se observă distribuția acoperii paginilor pe parcursul întregii cărți. Aceasta a fost obținută prin adăugarea suprafeței acoperite de text la suprafața acoperită de fotografii, întreaga suma fiind raportată la suprafața totală a paginii.</p><iframe width="509" height="432.5" seamless frameborder="0" scrolling="no" src="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dds-f_wACv7M-5lMZUWdV5PUYjdyN4DNqOX_QQBIVuI/pubchart?oid=1625451116&format=interactive"></iframe><p>Media de acoperire a paginii este de aproape 60%, mai precis 57,66%.</p><p>Dacă vreți să vă jucați cu datele pe care am construit graficele anterioare, le puteți descărca în format <a href="https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Dds-f_wACv7M-5lMZUWdV5PUYjdyN4DNqOX_QQBIVuI/pubhtml" target="_blank">google.spreadsheet</a>, <a href="https://drive.google.com/file/d/0B-uG1qqwlj4idHl5aDhXcDN4V00/view?usp=sharing" target="_blank">csv</a> sau în format <a href="https://drive.google.com/file/d/0B-uG1qqwlj4iZERGVlN0ejVEZVk/view?usp=sharing" target="_blank">OpenDocument</a>.</p>

Comandă online

Dacă nu puteți veni joi la lansarea cărții, o puteți comanda online pe site-ul Colecției Costică Acsinte. Livrările se vor face începînd cu data de vineri, 21 octombrie 2016, prin curier.

Revenind la ce spuneam mai devreme, că am mijit ochii digital pe fiecare pagină în parte: pasul următor este să le alăturăm una lîngă alta, micuțe-micuțe. Acum putem vedea întreagul album într-o singură imagine 😀

Dacă sărim însă peste „încețoșarea“ imaginilor și separat a textelor și în loc blurăm toată pagina, obținem o imagine oarecum puțin diferită care dă o importanță mai mare albului hîrtiei.

Pentru a vedea mai ușor diferențele, am pus cele două imagini una peste cealaltă (folosiți sliderul pentru a vedea ce imagine doriți):

Și pentru că ați rezistat eroic pînă la final, pe lîngă mulțumirile mele primiți drept recompensă și un wallpaper: 1920×1080px 🙂

Update: acum mi-am dat seama că dacă tot am blurat întreaga pagină, pot lafel de bine să blurez întreaga carte. Cu alte cuvinte pot face o medie aritmetică a culorilor tuturor paginilor. Și obțin un perfect gris șters, adică exact ăsta: .