Selectează o Pagină

Eu prelucrez pozele numai în ProPhoto RGB pe 16biți. De ce? E simplu:

O diagramă (destul de tîmpit realizată)


sRGB nu poate cuprinde toate culorile pe care monitoarele actuale le pot afișa. sRGB nu poate cuprinde toate culorile pe care imprimantele le pot tipări, iar cînd zic imprimantă mă refer la sensul lărgit al cuvîntului ce include imprimanta în sine, cernela folosită și hîrtia pe care se printează. Puteți schimba liniștiți sRBG cu AdobeRGB, primele două afirmații sînt încă valabile. Singurul spațiu de culoare care acoperă toate celelalte este ProPhoto RGB.

De ce 16 biți și nu 8? La fel de simplu: programul de editare a pozei face calcule matematice. Multe și complicate. Dacă luăm același număr, să zicem 3, reprezentat prima dată cu o zecimală, respectiv 3.0 iar a doua oară cu două zecimale, respectiv 3.00 și îl împărțim la alt număr, 7 să zicem, avem următoarele:
3.0 : 7.0 = 0.4
3.00 : 7.00 = 0.42
Diferența este mică momentan. Dar dacă mai avem o operațiune, să zicem o îmulțire, parcă diferența între cele două nu mai este așa mică:
0.4 x 100.0 = 40.0
0.42 x 100.00 = 42.0
Acum mai adăugați dacă doriți încă alte 10.000 de operații matematice și trageți singuri concluzia. Photoshop face jdemii de astfel de operații iar atunci cînd ați terminat de prelucrat poza, erorile, care la început păreau mici și nu aveau nici un impact concret în ce se vede pe monitor, încep să-și arate colții (asta se traduce în banding, culori care nu sînt cum erau la început etc). De aceea folosesc 16biți, pentru că lasa calculatorul să folosească mai multe zecimale după virgulă. Acesta este motivul principal.

Un alt exemplu: pe 8 biți putem avea doar 254 nivele de gri, pe lîngă alb și negru. Pe 16biți numărul acestora sare de 16000. Alegeți voi ce doriți să folosiți.

A, să nu uit: am zis că există deja printere care lucrează INTERN pe 16 biți? Da, există și nu mă refer doar la faptul că driverul acceptă poze pe 16biți și le trimite la imprimantă spre tipărire după ce le convertește la 8 biți. Primul apărut care face chestia asta este Canon iPF5000 și folosește nu mai puțin de 12 cartușe cu cerneluri diferite.

Revin după ce mă întorc cu Irina de la grădiniță.