De multă vreme mă frămîntă să găsesc suprafața activă la scanare prin transparență, în principal pentru că vreau să-mi fac o mască/șablon de carton care să mă ajute la poziționarea rapidă a plăcilor de sticlă. #respiră

În seara asta mi-am pus neuronul la muncă și am găsit-o. Pe suprafață.

Am tipărit o coală A4 cu un chenar la exact 1cm de margine și în interior cu niște rigle de 10cm. Pînă la urmă mi-am dat seama că în locul riglelor putea fi absolut orice atîta vreme cît erau tipărite în interiorul suprafeței active a scannerului (imediat o să vezi de ce).

Determinarea suprafeței active la scanarea prin transparență

Am deschis PDF-ul în Photoshop (cel din care am tipărit anterior „mira“) și am mărit canvasul la 22,6×30,5cm (exact atît are sticla scannerului), păstrînd desigur pagina PDF în colțul dreapta-sus, lafel ca atunci cînd am scanat printul. Peste ele am deschis scanul printului și am aliniat manual cele două layere folosindu-mă de riglele tipărite. Odată aliniat scanul, nu mi-a rămas decît să măsor distanța de la marginea sticlei scanerului la scanul aliniat și asta a fost tot.

De fapt mai este un singur lucru despre care trebuie ținut cont: în partea superioară, scanerul are nevoie de un mic spațiu liber, de 12mm, folosit la calibrare.

În final, avem următoarea schiță ce identifică suprafața activă la scanarea prin transparență pentru Epson V750: