Pentru că producerea negativelor la imprimantă devenise un obicei mult prea costisitor, am purces la căutarea de soluții alternative. Ce-am găsit se numește fingerPrint :D, firmă specializată în filme tipografice. După cum am amintit într-un post anterior, am dat o comandă de o miră (1200dpi) cu trei tipuri de raster: 150lpi, 200lpi și crystal raster (așa numesc ei difuzia punctului de raster — procedeu prin care, teoretic, poți obține tonuri aproape continue pe tiparnițele offset). După ce am primit filmele și le-am examinat sumar, m-am hotărît că nu merită să-mi bat capul cu LPI, ultimul film (cel cu crystal raster) fiind superb.
Am mînjit cu Irina cîteva hîrtii (probabil Fabriano Accademica 200gsm) cu soluție pentru cianotipii și alte cîteva cu soluție pentru van Dyke, ambele păstrate la întuneric și răcoare mai bine de un an și jumătate.
Seara, după cîteva beri sănătoase pînă s-a aclimatizat lampa UV la temperatura camerei, m-am apucat de tipărit.
Prima concluzie: van Dyke nu ține așa mult. Argintul s-a depozitat pe pereții sticluței, printul a ieșit un crem pal în loc de maro viguros.
În schimb, surpriza a venit de la cianotipii. Pentru că soluțiile se păstrează în recipiente separate, amestecîndu-se exact înainte de a fi unse pe hîrtie, s-au păstrat extraordinar de bine, ieșind un albastru cum nu am mai văzut de multicel.
Pentru că eram nerăbdator să se usuce cît mai repede printul pentru ca să îl pot scana, nu l-am spălat cum trebuie, acesta fiind și motivul pentru care se observă urme gălbui în albul hîrtiei. Din fericire asta nu prea contează la construcția curbei de compensare.
Revenind la film: expunerea de bază este mai mare decît eram eu obișnuit, abia după 13minute hîrtia albăstrindu-se lafel pe partea acoperită de film ca pe cea expusă liber. O altă surpiză a venit de la opacitatea extraordinară a filmului expus. Abia de la o acoperire de 86–84% în jos încep să se distingă detalii în negru (pardon, albastru), lucru ce se vede și în curba de compensare.
Vă mai arăt un printscreen, cu mira originală, inversată și în ultimă fază, avînd aplicată curba de compansare/liniarizare, aceasta fiind și ordinea operațiunilor ce le voi aplica pe poze.
Poze pe care le voi alege în weekend și pe care le voi printa săptămîna viitoare, spre joi-vineri. Așă că țineți aproape, vorba poetului.