Selectează o Pagină

Se amestecă

  1. ferric ammonium citrate 9g cu 33cc apă;
  2. acid tartric 1.5g cu 33cc apă;
  3. azotat de argint 3.8g cu 33cc apă.

La întuneric sau lumină puţină, soluţia 1 se amestecă cu soluţia doi încetişor, amestecînd. Peste ele se toarnă soluţia 3 lafel, amestecînd. Tot amestecul se păstrează la întuneric, în recipient opac. Cineva zicea că a păstrat aşa soluţia pentru mai bine de 1an. Am deja recipient, îmi mai trebuie dop.

O să încep cu testele pe trei, poate patru tipuri de hîrtie: Fabriano Accademia de 160g, de 200g şi Canson Fineface de 120g şi 200g. Toate sînt uşor de procurat şi destul de ieftine. Pentru o coala a4 este necesar cam 4-5g de soluţie. Cel mai economic se întinde cu un tub de sticlă. Unii folosesc o „pensulă“ făcută din burete. După ce se usucă primul strat, se mai aplică încă unul pentru un negru maxim. Hîrtia sensitivizată se poate păstra peste noapte închisă ermetic într-o folie de plastic, la întuneric. De obicei se expune imediat. Se recomanda udarea şi uscarea hîrtiei înainte de sensitivizare. În cazul în care hîrtia este prea poroasă şi absoarbe mult lichid, unii recomandă adăugarea a cîtorva picături de gumă arabică 10% în soluţie înainte de a o întinde pe suport. La capătul opus, cînd hîrtia nu absoarbe toată cantitatea de soluţie, se adaugă 2–3 picături de Tween 20, 2%.

Pentru mărirea contrastului printului se adaugă puţin bicromat de potasiu în soluţie (1 picătură de bicromat 3% la 12 picături de soluţie), caz în care timpul de expunere se dublează.

Ca negativ destul de probabil că o să folosesc filmele comandate la Fomamures. După ce pun mîna pe cerneală şi folii transparente, o să încerc să scot negativele şi la Epson. Curbele de control se găsesc Digital Negatives.

Expunerea durează între 1.5–4min, la o lampă făcută din 6 neoane de 15W, 10cm deasupra printului. Destul de probabil ca primele teste să le fac la lumina naturelă. Cînd e gata, printul apare ca portocaliu spălăcit. Este mai bine să subexpun decît să supraexpun. După developare şi fixare, printul se înnegreşte considerabil.

Developarea se face în apă puţin acidă. După ce se clăteşte bine, pentru fixare se scufundă într-o soluţie de tiosulfat de sodiu 5% pentru aproximativ 5min.

Spălarea finală se face 30min în apă curgătoare. După 5min imersie în agent de spălare, se mai spală pentru încă 15–20min în apă curată.

În timpul uscării, printul se mai înnegreşte puţin.